Utställning "När och fjärran

29.03.2018 17:50

Bilder från När och fjärran

Theo Wa de Pohl, numera med hemadress i Gammelgarn, håller sig inom socknen när han samlat ihop sig till sommarutställning.

I lördags var det vernissage för hans ”Målningar från nära och fjärran” på Galleri Sjaustru.

Även om det var flera år sedan han senast hade en separatutställning på Gotland har Theo Wa de Pohl inte tagit pension från sitt målande. Tvärt om!

Men som ålderspensionär har han inrättat sin tillvaro med ett sommarliv i huset i Gammelgarn och ett vinterliv utomlands, de senaste fyra vintrarna i Prachuap Khiri Khan som ligger vid Thailändska gulfen där landet är som smalast.

Att titeln på den nya utställningen blev ”Målningar från när och fjärran” är därför ingen tillfällighet, och för att vara mer exakt borde undertiteln vara”….och några båtar…”

De senaste utställningarna innehöll nämligen flera av hans avskalade båtmotivFrån stranden i Baju i Anga där han som konstnär lagt in sina egna speglingar i motiven.

Theo Wa de Pohls målningar har alltid ett personligt tilltal även om det i bilderna från ”fjärran” handlar mycket om landskapet och naturens egen skönhet.

Själv tycker han att han blivit mera tystlåten och att det blir allt svårare att hitta motiv till sina bilder. Men som alltid föder kampen mellan färgerna och formerna nya tankar som han utnyttjar för att färdigställa sina akrylmålningar.

Samtidigt har hans resor de senaste åren lättat på självkritiken och gett honom ett nytt förhållningssätt att möta sin publik, på samma sätt som thailändarna förhåller sig till karaoke: ”det är inte ditt problem om du inte kan sjunga, det där blir faktiskt publikens problem.

Det tidigare anslaget med många blå och grå nyanser har den här gången lättat mot gult, som i målningen ”Khiri Khan” där solen stiger ur havet mellan bergen som omger staden- ett fantastiskt ljusspel där solen är både aktör och regissör.

Hans mera traditionella färgval återkommer i ”Au Manau” en målning från världens vackraste militärområde, platsen som thailändarna numera hedrar efter den ärevördiga segern över japanerna under andra världskriget.

De ”nära” målningarna är mycket mera personliga till sin karaktär och han visar både självporträtt och bilder på sin familj. Mamma finns med i en målning han valt att betitla ”Saknad vän” och även pappans rökrock finns med på en av målningarna.

Och så återkommer de gamla båtarna på stranden vid Baju. Båtar som sakta, sakta håller på att förvandlas till den strand där de ska vila för evigt

Bengt Walentinsson