Utställning Burgsvik

01.05.2014 16:59

Theo Wa de Pohl visar upp en serie båtar från fiskeläget Baju i Anga. Renodlade målningar där han reducerar och förenklar den gamla båten som sakta men säkert håller på att förvandlas till strand, men där han också lägger till och driver målningen vidare utan att plocka bort själva essensen.
Han plockar sina intryck i sin närhet, stranden eller huset i Norrlanda där bodde många år, för att försöka någon slags klarhet. Varje målning är för honom en utmaning där färg och form bär fram innehållet.
På samma sätt använder två av sina boenden, dels en gammal interiör från Swedenborgsgatan i Stockholm och dels sommarboendet på Gotland, innan det var dags att bosätta sig här för gott. Här möts det mera rustika med det ifrågasättande i tillvaron.
Theo Wa de Pohl har inte varit någon flitig utställare på Gotland. Vi måste söka oss tillbaka till den gamla FKG-tiden och under stora delar av 1990-talet låg måleriet på hyllan när han utbildade sig till terapeut. Nu har han dock tagit upp måleriet på allvar och nästa år får vi troligen se hans fina målningar på en separatutställning på Galleri 5.
Passa på att se den fina utställningen i Burgsvik som är öppen till och med lördag.

Bengt Valentinsson