artikel i Gotlands Allehanda

01.05.2014 12:00

 

Ett personligt tilltal på
utmanande utställning

 

Theo Wa de Pohl visade redan förra sommaren upp några av sin båtmotiv från stranden vid Baju i Anga tillsammans med Karin Tibergs skulpturer i galleri Vincent i Burgsvik och han utlovade redan då en separatutställning i Visby. Nu är tiden inne och till och med 13 maj visar han "Baju med mera" på Galleri 5.
Några av de läckert reducerade och avskalade båtmotiven finns där, men den här utställningen innehåller också ett mera personligt tilltal i måleriet. Som med nästan all god konst finns här ett tilltalande och högst personligt utforskande av sig själv, sin samtid och den yttre påverkan som vi alla utsätts för.

*
Närvaron i måleriet ställs man inför när han i det inre av de två rummen på galleriet valt att visa en enda bild, bilden på sig själv tillsammans med familjen. Även den här målningen är avskalad till sin karaktär men vi förstår ändå en del av konstnären som ung tillsammans med mor och far och två systrar.
Målningen blir naturligtvis monumental, likt en altartavla som upptar hela rymden i rummet och skapar det enda perspektivet i rummet.
Flera av de mera personliga målningarna har en meditativ karaktär, avskalade och poetiska. Målningen "Solweig" intresserar, liksom målningen på en ensam båt i vattnet där man kan ana konstnärens egna speglingar i vattnet.
Likaså målningen med konstnären i tre olika figurationer en båt tillsammans med en katt. 
*
Theo Wa de Pohl som från och till har vistats på Gotland sedan mitten 1970-talet bor sedan en tid i Gammelgarn och av de fyra utställningar han deltagit i här på ön så är detta den första egentliga separatutställningen.
Familjen och det egna hemmet har öppnat nya perspektiv och gett honom nytt material till målningarna. Ett djupare konstnärligt språk som kräver både ställningstaganden och ansvar.
Han har plockat från sina förebilder, påverkats av många, och skapat sina egna bilder där han kan visa upp "det" som är väsentligt. Därför är det också en utmanande utställning - inte bara för konstnären.

Bengt Valentinsson